Haiku Presentationer Skriva memoarer?

I Thyborön bär man Kansas

Per Holmlöv/2006

I Thyborön bär man Kansas. Jeans må gälla på Stureplan, här är udstyret Kansas blåkläder och en öl fastvuxen i handen. Tatueringarna är stora slingor på ben och armar - inga fjärilar här inte.

Hela byn är macho och fiske. Husen har ankare och propellrar som prydnader på grus - gräsmattor eller rabatter är sällsynta. Lisa hävdar att stämningen är som i Longyearbyn på Svalbard. Hon fick vända på strandpromenaden häromdagen för glasögonen riskerade bli sandblästrade i kulingen.

Vi har nu väntat i tre dygn på att den sydvästliga kulingen skall blåsa kraften av sig. Idag på fjärde dagen har det mojnat till c:a 8 m/sek men sjön står kvar. Sjöarna slår över Nordsjötrålarna som yrkesmässigt går ut och alla lystbåde ligger kvar.
Bredvid oss ligger OstSee Star-exclusiv hochsee angeln-en tysk chartertrålare som tar ut rundmagade tyskar på högsjöfiske. Nio hitresta tyskar fördriver bäst de kan tiden iland eftersom sjön går för hög även för det stora fartyget.

Siri tankade musslor på vägen hit. Vi besökte Nyköbing Mors för att proviantera och tanka diesel. Fiskarena tankar färgad skattefri diesel - vi lustseglare får inte det. Att tanka är omständigt, här finns inga marinor med ynglingar i ljusa shorts. Lisa hittade hamnkontoret, tankmadamen och tankstället. Det låg längst in i en 25 m bred parkeringsficka fylld med fiskebåtar som industriellt lossade musslor med grävmaskin ur lastrummet till containrar på kajen. Med bävan stack vi näbbet in i virrvarret. När fiskarena förstod att vi skulle tanka förbyttes den omedelbara avogheten mot hjälpsamhet och förutom trivsamt ”sludder”fick vi en spann full med musslor. Tankmadamen fixade slang, diesel och tog emot betalning.Vi fick sen hjälp att förhala och vända Siri i röran och kunde stäva ut på fjorden igen.

Rödspätta och musslor. Med hjälp av några bajer bytte vi i Thyborön till oss två rejäla rödspättor av en traditionellt blåmålad fiskekutter. Lisa smörstekte dom på svag värme i grillpannan och serverade dom med hackade rödbettor, kapris och nypotatis.
Vi bytte vatten på musslorna i spannen flera gånger för att Limfjordens sand skulle sköljas ur skalen. Först när de var sandfria efter något dygn hällde jag över dem i stora kastrullen och ångkokade dem utan tillsatt vatten, bara musslor tills de öppnat sig. Vi använder skalen som bestick och doppar musslorna i Siris skaldjursås gjord på honung, fransk senap, dillfrön och olivolja. Lisas nybakta bröd fulländar måltiden.
Vi har en skinkburk i reserv ombord men brukar få äta upp den vid hemkomsten i slutet av sommaren.

Thyrborön är Danmarks största industriella fiskehamn. år 2005 landade man här 290 000 ton fisk och Esbjerg och Skagen delar andraplatsen med med varsina 167 000 ton.
Här finns en liten bassäng för lystbåde – vi är åtta yachter som ligger här, mest holländare och tyskar. Resten av den stora hamnen är full med fiskebåtar alltifrån små traditionella smackar för kustnära fiske till jättestora Nordsjötrålare.
En naturkatastrof skapade 1862 förutsättningar för hamnen. En väldig stormflod bröt igenom strandvallen och skapade förbindelse mellan Nordsjön och Limfjorden - Thyborönkanalen.
Erosionen från havet åt upp fastlandet och sanden sögs in i Limfjorden. I början förlorade man 15 meter per år, något som minskades till två meter efter anläggning av stora pirar ut i havet. 1970 började man suga upp sand inne i Limfjorden och tömma tillbaks den ute i havet.
Det är ingen liten operation, 2,3 millioner m³ sand varje år. Metoden är framgångsrik och erosionen kompenseras så att strandlinjen nu ligger fast.

På S:t Hans – midsommarafton - firar danskarna Johannes Döparen, det är han som är Hans. Kyrkan var halvfylld med många ungdomar i spejder/scoutskjorta och vid predrikstolen stod en fanvakt med Dannebrogen. Ljuset var prästens tema och han hedrade vår Pippi Långstrump som en ljusets bärare och föredöme. Med facklor i hand och fanan i täten tågade vi sedan alla till stranden och tände ett jättebål vid Nordsjöstranden.

Vår kväll avslutades ombord på Pluto, en dansk 30 fotare från Kolding som med skepparen Allan och talför kone nu startar sin pensionärstillvaro ombord. De avser segla nio månader om året och vara hemma tre månader. Tillfrågad hur hon hanterar sjösjuka svarade hon:" Jag braekker mig i lae och spiser knaekebroed och drikker vann!" Och lika lakoniskt berättade hon att "Vi seglar ut på Nordsjön och ser om vi hamnar i Kirkwall eller Fraseburgh".

Vi avseglade mer målmedvetna mot Vestlandet, Norge, på lördag morgon och nådde söndag förmiddag Sirevåg S om Jaerens rev och Stavanger. 150 NM - 27 tim = 5,5 knop i snitt.
Tryggt i hamn nu. Traditionen bjuder att vi efter en längre överfart, en crossing, äter ägg&bacon. Lisa är redare och har bestämt att hon skall laga maten ombord. Som skeppare snyggar jag till på däck till dess jag, tacksam, blir kallad till bords...

Fler historier

I Thyborön bär man Kansas
Possibly gale på Nordsjön
North Atlantic Ocean
Dialog med delfiner på Nordsjön