Haiku Presentationer Skriva memoarer?
Skrivarcoach

Kajsa vill ha hjälp med sitt skrivprojekt.
– Hej Per, jag har skrivit ett manus till en bok. Jag är inte riktigt nöjd, kan du hjälpa mig att fixa till det?
– Hej Kajsa, vad vill du ha gjort?
– Jag vill ha kvar min egen stil men jag vill få synpunkter, feedback, på texten. Jag vill lära mig mer om hur man bygger scener och hur man skriver dialoger.
– Visst kan jag hjälpa till med det. Bor du i närheten av Stockholm? Kan vi ses och prata igenom hur vi skall lägga upp det?
– Vad kostar det?
– Det första mötet kostar inget. Sen vanlig hantverkarlön, 500 kr i timmen. Hälften av vad en bilmekaniker kostar.
Kajsa mailar sitt manus och vi träffas på Östra Stations kafé. Det är en K-märkt miljö med mörkbruna möbler och pappersdukar på borden, orörd sen 50-talet. Man serverar sill med löksås och raggmunk till unga professorer från Teknis. Vi dricker kaffe och mumsar wienerbröd.
 Kajsa och jag är jämnåriga med inredningen. Hon har levt ett spännande liv som cirkusartist, flygare och fallskärmshoppare. Kajsa har barn, barnbarn och barnbarnsbarn, hon satsar helhjärtat på sina passioner. Hon har skrivit 115 sidor, det är en spännande berättelse. Och hon har ytterligare texter i skrivbordslådan. Hon tänker i bilder och vill diskutera bokens omslag, jag förslår att vi skall koncentrera oss på innehållet.
Vi enas om följande upplägg. Kajsa skriver sina texter själv och förblir författare och skribent. Jag blir hennes skrivarcoach och vägvisare

  • Kajsa får i ”läxa” att läsa två texter om hur man bygger scener och skapar dialoger
  • Kajsa tar tre definierade avsnitt ur sitt manus och skriver om dessa till fullständiga scener med person- och miljöbeskrivningar med tillhörande dialoger.
  • När Kajsa känner sig klar mailar hon dessa scener till mig för feedback
  • Vi träffas en gång i veckan på kaféet för ny teori och samtal. Och för att få nya uppgifter relaterade till den egna texten

Har detta hänt i verkligheten eller är det bara snack? Verkligheten är mer fantastisk än det påhittade! Kajsas manus ligger uppe på nätet på www.kapitel1.se  
Mötet ägde rum på Östra Station. Kajsa och jag kom överens att jobba tillsammans till dess hon känner sig nöjd med sitt manus. Kajsa fick dessutom tips på några bra böcker i skrivandets hantverk och ett exemplar av min bok Maktlös? Allt har hänt i verkligheten, inget påhitt!

Men… författaren heter inte Kajsa

 

<< Tillbaka