Haiku Presentationer Skriva memoarer?
Sjöfärd till den djupa nord

Försommar
Vi vaknade utan väckarklocka klockan tre på morgonen, kanske somnade vi inte hårt, väderutsikterna var positiva, vi skulle över Skagerack. Natten var ljus, fåglarna sjöng vid Håkanssons förtrollade brygga. Vid första försöket att lämna bryggan fastnade vi lätt i sanden, vid andra försöket skrapade kölen mot grynnan, den sträckte sig längre mot nord än jag trodde. En säl stack upp sitt huvud vid Björkö. Vi kom ut till havs vid Stora Pölsan vid femtiden. I norr låg Hättebergets fyr och in över land såg vi Carlstens fästning, Marstrand.

Mot äventyret,
lycka är ett sommarskepp.
Lofoten lockar

Fin morgon, några tunna moln, vi styrde västerut mot Skagen. Solen värmde min rygg men vattnet kylde. Några stormfåglar, havhästar, svepte på stela vingar lågt i vågdalarna och välkomnade oss. Vår värld krympte, sikten från Ketch Siri är sex sjömil, under skeppet ligger tvåhundra meter djupt vatten, men uppåt ser vi ljusår.

Dansar med vågor,
blå sommar och röda segel
En uppmärksam lek.

Högsommar
Vi var väl förberedda med pilk och spann för fångsten när vi satt på fördäck. Lisa stoppade Ketch Siri och vi drev med strömmen över en serie grundklackar. Efter några minuter högg det, jag var för ivrig och tappade fisken. Nästa torsk fick jag upp, den var vackert mörkbrun med en nästan svart linje som följde kroppen från huvud till stjärt och mörka bruna fläckar i ett jämnt mönster, buken var vit. En liten skäggflik på huvudets undersida.

Hugg på kroken,
fisken singlar upp som silver.
Sommarmiddag

Vi drev i lä av en varde, ett kummel. På varden satt två havsörnar, mörkbruna med vita huvuden och gula näbbar. De flög upp och deras stjärtfjädrar var helt vita, gamla fåglar. Med tunga vingslag flög de in över fjället och återvände sedan till sin utkikspunkt, de bromsade, de sträckte fram de gula gripklorna och satte sig tillrätta igen.

Två örnar på varden
bevakar fjordens silver,
skuldra mot skuldra.

Vi fick ytterligare två torskar, vår fiskarära hade återupprättats, vi hade lyckats fånga torsk i Lofoten. Lisa fotograferade sonen Per som strålade med fisk i handen. Jag fileade fiskarna på akterdäck och Lisa la ner påsen i kylsvinet.

Sensommar
Idag plockar jag björnbär vid Finnöysundet, i mitten av juni plockade jag smultron. Då blommade rönn, oxel och olvon, nu dignar rönnen under stora röda bärklasar, oxelns bär är mörkare röda och olvonbären är ljusröda. Ljungen hänger i stora violetta drivor över bergstupen. Björnbären klättrar uppför berget tillsammans med kaprifol, de sista blommorna har fortfarande lite sommardoft.  Fingrarna blir röda och jag river mig på benen när jag plockar bären.

Vildgässens plog,
reseledaren lockar:
Mot söder!

Mörkgröna enbuskar och stora stånd med ormbunkar. När den sneda morgonsolen spelar förändrar sig ljuset, färgen djupnar i skuggan och ljusnar i solskenet. De höga molnen är vita och rör sig långsamt, de grå dimtussarna rusar förbi. Det är en lätt skärpa i luften.

Nykokt krabba
Purpurljung på grå granit
Björnbär med vaniljsås

Vi bjuder Ketch Siris gäster sitta ner i kajutan.

 

<< Tillbaka