Haiku Presentationer Skriva memoarer?

Minnen & Memoarer

Förr skrev bara Tage Erlander och Marlene Dietrich memoarer. Idag skriver vi vanliga människor våra minnen och samlar dem i bokform. Varje liv innehåller tillräcklig dramatik för att fascinera såväl huvudpersonerna som familj och vänner. Den snabbast växande och mest lästa non-fiction litteraturen på New York Times listor är memoarer. Alla hamnar vi inte på best-sellerlistorna men vi kan alla uppleva den härliga känslan av att få se vårt namn i tryck på en bok.

Alla människor har en personlig historia värd att berätta för barn och barnbarn och erfarenheter som andra kan lära av. Men att ha något intressant att förmedla innebär inte automatiskt att man är en duktig författare. Att skriva är ett konsthantverk. Nyckeln till denna konst är att hitta en coach som ger inspiration, metoder och feedback.  Skrivandet blir så mycket lättare när du har någon att samtala med, någon som har vandrat samma mödosamma stig. När du får tips och råd hur texten skall förbättras för att bli spännande och ännu mera läsvärd.

Jag skrev för många år sedan en bok i psykologi. Senare försökte jag i flera år att skriva ner mina minnen. Krampen släppte när jag hittade nyckeln. Därefter följde en tid av arbete och glädje - mycket arbete och mycket glädje. Min bok ”Maktlös?” kom ut på BookHouse Publishing 2007. Min bok om seglingar i kalla vatten, ”Lycka är ett Sommarskepp”, är köpt av Norstedts/Nautiska förlaget och kommer ut i september 2009. Båda böckerna är memoarer.

Association of Personal Historians är en sammanslutning av professionella skribenter som hjälper uppdragsgivare att skriva ner och samla sina minnen i bokform. Att arbeta tillsammans med en personlig historieskrivare , en ”personal historian” är ett sätt att snabbt komma till resultat och att undvika fallgropar och återvändsgränder.

Du berättar din personliga historia under ett eller flera samtal, enklast kanske i ditt hem. Vi spelar in intervjuerna, skriver ut och redigerar texten . Du får tillfälle att rätta till så att det blir ditt tonfall och dina ord. Din historia kan begränsas till en tidsperiod med särskilt intressanta skeenden eller till din lysande karriär som golfspelare. Du bestämmer själv omfattning och inriktning. Likaså bestämmer du vad du inte vill berätta.  Churchill sa: ”Historien kommer att vara vänlig mot mig. Jag avser att själv skriva den.”

Det enklaste sättet att komma igång är ett ”Minnen&Memoarer- provprojekt”. Detta omfattar:

  • Ett inledande kostnadsfritt möte för att ömsesidigt säkerställa att personkemin fungerar.
  • En intervju om c:a en timme.
  • Utskrift av intervjun och redigering.
  • Samtal kring texten. Eventuella korrigeringar.
  • Slutlig version av texten.

Vad kostar det? Ett provprojekt omfattar 16 timmar - två dagar. En normal hantverkarlön är c:a 500 kr/tim. Alltså 8 000 SEK.
Läs mera på www.personalhistorians.org       
Vill du läsa boken ”Maktlös?” www.adlibris.com

Mer om Per Holmlöv på www.holmlov.com För en snabb kontakt per@holmlov.com